Salutare dragilor! Pentru ca am vazut ca va plac atat de mult retetele de Halloween am decis sa continui seria cu minunatele Tarte cu Ciocolata si Fantome din bezea elvetiana. M-am gandit cum sa fac tartele de ciocolata sa fie in spiritul sarbatorii de Halloween. Asa ca am decorat tartele cu bezea elvetiana din care am facut fantome. Am folosit bezeaua elvetiana, cea care nu trebuie neaparat gatita, pentru ca deja bazele pentru tarta erau gatite si nu mai avea sens sa le mai tinem la cuptor.
Prezentare video Tarte cu Ciocolata si Fantome
,
Tarte cu Ciocolata si Fantome

Am facut bazele pentru tarte folositi biscuiti sfaramati, combinati cu unt si zahar, cam ca la cheesecake. Am umplut tartele cu ganache de ciocolata pe care l-am facut cu ciocolata topita amestecata cu smantana lichida.
Acum sa vorbim despre bezeaua elvetiana. Este un tip de bezea care nu necesita coacere la cuptor si din acest motiv presupune pasteurizarea albusurilor. Pentru o reusita 100% trebuie sa cantariti albusurile si sa folositi dublul cantitatii lor in zahar. Zaharul si albusurile se bat la cald pana cand zaharul este complet dizvolat, pe baie de aburi pana cand albusurile se pasteurizeaza. Asta inseamna ca albusurile trebuie sa ajunga la temperatura de 70 de grade, daca sunteti norocosi si aveti termometru. Dupa ce zaharul este bine dizolvat compozitia se transfera in bolul mixerului si se bate pana cand ajunge la consistenta unei bezele lucioasa si care nu curge din bol.
Trebuie sa aveti mare grija ca toate ustensilele folosite la bezeaua elvetiana sa fie curate si degresate.
Cam atat ar fi despre etapele acestei retete. Spor la treaba!
- Prep Time :10 minutes
- Cook Time :30 minutes
- Yield : 4
- Allergens : Albus de Ou, Galbenus de Ou
Ingredients
- Pentru blat:
- biscuiti - 100 grame
- unt - 85 grame
- zahar - 30 grame
- Pentru ganache:
- ciocolata - 120 grame
- smantana lichida - 120 ml, 35% grasime
- Pentru bezea:
- zahar - 300 grame
- albus de ou - 6 bucati, 150 de gr
Instructions
- Mai intai pregatim baza pentru tarte: biscutii se maruntesc in robotul de bucatarie pana cand ajung la consistenta de firmituri mai mari. Se amesteca impreuna cu zaharul si untul topit.
- Compozitia asta trebuie sa ajunga sa semene cu nisipul ud si trebuie sa isi mentina forma atunci cand luati o gramajoara si o strangeti intre degete.
- Formele de tarta se ung cu unt si se imbraca cu compozitia de biscuiti care se preseaza usor pe baza formei si pe margini.
- Bazele de tarta se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15 minute sau pana cand sunt usor rumenite. Apoi se lasa sa se raceasca putin si se scot din forme.
- Intre timp se pregateste ganache-ul de ciocolata. Intr-o cratita cu baza mai groasa se incalzeste usor smantana, aceasta nu trebuie sa fiarba. Atunci cand smantana este aproape de punctul de fierbere se pun granulele de ciocolata, se amesteca si se da de pe foc. Se continua amestecarea pana cand toata ciocolata se topeste si ganache-ul este omogen.
- Ganache-ul se toarna in formele de tarta si se lasa sa se raceasca.
- Se pregateste bezeaua elvetiana: se aleg un bol si o cratita cu apa astfel incat baza bolului sa nu atinga apa din cratita. In bolul asta se pun zaharul si albusurile si se omogenizeaza.
- Bolul se pune peste cratita cu apa clocotita de pe foc si se amesteca pana cand zaharul este complet omogenizat. Trebuie sa tineti focul mic si sa amestecati constant.
- Dupa ce zaharul s-a dizolvat bolul se da la o parte de pe cratita si continutul se transfera in bolul mixerului. Trebuie sa stergeti exteriorul bolului de abur inainte sa rasturnati continutul pentru ca apa de pe exteriorul bolului sa nu ajunga in compozitia pentru bezea.
- Compozitia se bate mai intai la viteza medie pentru cateva minute si apoi la viteza maxima pana cand bezeaua este legata, lucioasa, nu curge din bol si sta frumos pe para mixerului.
- Bezeaua se transfera intr-un pos si se fac acele fantome. Folosind o pensula subtire data prin cacao se fac ochi si gura fantomelor. Se lasa fantomele sa se intareasca putin si se servesc.
Pofta mare si Halloween infricosator!
Pentru mai multe retete de Halloween intrati aici.
[puregallery]