Salutare dragilor! Iata ca vremea s-a mai racorit asa ca am putea chiar sa luam in calcul sa folosim cuptorul. Asa ca m-am gandit sa fac niste delicioase rulouri cu scortisoara din aluat dospit, foarte parfumate si aromate, cu o minunata glazura. Merg de minune la micul dejun impreuna cu o cana de cafea sau un pahar de lapte.
Rulourile cu scortisoara sau Cinnamon rolls asa cum se numesc ele la origine sunt un fel de rulouri sau cuiburi aromate cu scortisoara si unt si glazurate. Sunt foarte populare in America de unde si provin. Se fac dintr-un aluat similar celui de cozonac care se lasa la dospit pentru ca rulourile sa creasca mari si pufoase.
Prezentare video Rulouri cu Scortisoara
,
Rulouri cu scortisoara

Practic se face un aluat care dupa dospire se intinde, se umple si se ruleaza. Apoi se taie in felii care se aranjeaza intr-o tava si se coc. Aveti mai multe optiuni aici. Puteti sa le puneti pe toate una langa alta si apoi dupa ce se coc sa le separati voi sau puteti sa le aranjati pe o tava mai intinsa, la distanta unele de celalte si sa sperati ca nu cresc suficient de mult astfel incat sa se uneasca. Rulourile mele au crescut neasteptat de mult si s-au super unit in tava, sau poate am folosit eu o tava prea mica. Eihter way.....au fost super bune si s-au mancat foarte rapid.
Eu am pus si stafide pentru ca imi plac foarte mult in aceasta combinatie. Puteti sa puneti si altfel de fructe confiate sau nuci de diferie feluri.
Pentru dospire am folosit drojdie uscata pentru ca din aceea am avut, dar se poate face si cu drojdie proaspata, trebuie doar sa adaptati cantitatea de drojdie la cea de faina.
- Prep Time :20 minutes
- Cook Time :30 minutes
- Rating
- Yield : 8
- Allergens : Albus de Ou, Faina, Galbenus de Ou, Lapte
Ingredients
- Pentru aluat:
- faina - 400 grame, cernuta
- lapte - 120 ml, cald
- apa - 120 ml, calda
- drojdie - 7 grame, uscata
- unt - 80 grame
- oua - 1 bucata
- sare - 1 praf
- zahar - 100 grame
- Pentru umplutura:
- zahar - 170 grame
- unt - 120 grame
- stafide - 100 grame
- esenta de rom - 2 ml
- scortisoara - 2 linguri
- Pentru glazura:
- zahar pudra - 250 grame
- apa - 3 linguri, calda
- unt - 60 grame
- esenta de vanilie - 2 ml
Instructions
- Folosind mixerul amestecati zaharul cu oul si cu untul topit.
- Se adauga treptat laptele cald si se incorporeaza.
- Faina se amesteca cu drojdia uscata si un praf de sare, apoi se adauga treptat peste amestecul fluid.
- Dupa ce ati adaugat jumatate din cantitatea de faina puteti sa adaugati esenta de rom. Incorporati si adaugati in continuare restul de faina si apa calda. Trebuie sa obtineti un aluat omogen si elastic, care sa nu se lipeasca.
- Aluatul se transfera intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie de plastic si se lasa la dospit timp de 60-90 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul a crescut se tansfera pe masa de lucru infainata usor si se modeleaza intr-o forma rotunda.
- Apoi se intinde folosind un sucitor pana cand obtineti o foaie dreptunghiulara cam de 1 cm grosime.
- Foaia de aluat se unge cu unt topit. Se presara scortisoara amestecata cu zahar pe toata suprafata foii de aluat. Apoi se imprastie stafidele.
- Se ruleaza foarte bine, din aproape in aproape foaia de aluat. Se portioneaza in felii de 8-10 cm grosime si se aranjeaza in tava. Se lasa la dospit pentru 30 de minute.
- Rulourile se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana cand trec testul scobitorii.
- Dupa ce sunt gata se lasa sa se raceasca putin in cuptor, apoi se scot din forma si se lasa sa se raceasca complet.
- Pentru a face glazura se mixeaza zaharul pudra impreuna cu untul la temperatura camerei. Se adauga treptat apa si apoi esenta de vanilie. Glazura ar trebui sa fie bine mixata, omogena si usor lichida.
- Se glazureaza rulourile si se servesc.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete dulci delicioase intrati aici.
[puregallery]