Carnatii traditionali reprezinta un ingredient de nelipsit de pe masa de Craciun. Facuti din carne de vita, porc sau oaie, umpluti in mate de porc sau de oaie, prajiti sau la gratar, carnatii inveselesc mesele romanilor. Eu va voi prezenta cum se fac Carnatii de casa din carne de vita si oaie, perfecti pentru masa de Craciun.
Prezentare video Reteta de Carnati de casa din Carne de Vita si Oaie
,
Carnati de casa din carne de vita si oaie

Va trebuie carne de vita si de oaie, multe condimente si mate de oaie. Eu am gasit mate la supermarket, curatate si pastrate in sare. Ele trebuie lasate o noapte in apa cu otet pentru a ne asigura ca le dispare mirosul. Daca aveti mate proaspete acestea trebuie curatate de pielite si resturi si lasate, la fel, la inmuiat.
Traditional carnea pentru carnati se toca de mana, la satar. Astazi cumparam carne gata tocata sau, cel mult, o tocam prin masina de carne.
- Prep Time :20 minutes
- Cook Time :60 minutes
- Rating
- Yield : 8
Ingredients
- carne tocata de vita - un kilogram
- carne tocata de oaie - un kilogram
- oase de porc - doua bucati
- usturoi - sapte bucati (sau dupa gust)
- fulgi de chili - o lingurita
- cimbru uscat - o lingurita
- piper - opt grame
- boia dulce - 25 de grame
- enibahar - o lingurita
- sare - 30 de grame (sau dupa gust)
- mate de oaie - cateva bucati
Instructions
- Primul pas va fi sa punem cele doua oase de porc la fiert in apa. Va rezulta o zeama cu gust de carne pe care o vom incorpora in carnea pentru carnati.
- Amestecam cele doua feluri de carne tocata cu condimentele si usturoiul pisat. Amestecati foarte bine pentru ca mirodeniile sa se omogenizeze foarte bine cu carnea. Adugati cam 250 de ml de zeama de carne strecurata. Datorita aportului de zeama carnatii vor iesi suculenti. Amestecul de carne trebuie gustat pentru a vedea daca sunt suficiente condimente.
- Pregatim masina de tocat carne, fara cutit, cu palnia de dimensiunea corespunzatoare.
- Matele se scurg de apa si se sufla aer in ele pentru a vedea daca sunt curate si daca au gauri.
- Se ruleaza matul pe palnia de la masina de tocat, se leaga cu sfoara la capat si se incepe umplerea. Eu am vrut sa fac un sirag de mai multi carnati asa ca am umplut matul cam sase-sapte centimetri cu carne, apoi l-am rasucit si legat, si am continuat umplerea, formand in continuare carnaciori de dimensiunea dorita.
- Cand ati terminat carnea treceti o felie de paine prin masina pentru ca ramasitele de carne sa iasa.
- Se lasa la zvantat o noapte la loc rece (in curte, feriti de animale, sau in balcon) si se savureaza.
Pofta buna!
Sfaturi:
- Ideal carnea trebuie lasata, peste noapte, sa isi i-a gust, pentru ca apoi sa se prajeasca o chiftea din carnea condimentata pentru a vedea daca are toate cele necesare.
- Este recomandat sa faceti carnatii asistati de inca o persoana deoarece una trebuie sa invarta la masina de tocat si cealalata sa formeze carnatul pe masura ce se umple cu carne.
[puregallery]