Salutare copii! Iata ca se apropie Craciunul cu pasi repezi ceea ce inseamna ca e timpul numai bun pentru retete de Craciun. Si incepem azi cu Biscuiti glazurati de Craciun fara gluten. Aceasta este prima data cand gatesc fara gluten. Am decis sa realizez cateva prajituri fara gluten atunci cand am acceptat invitatia primita de la gourmandelle si de la Dr. Shar Romania de a participa in campania adresata bloggerilor culinari, “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Shar!”. Scopul acestei campanii este realizarea de deserturi festive de Craciun folosind ingrediente fara gluten (faina, biscuiti, piscoturi, etc) pentru persoanele care au intoleranta la gluten sau pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten.
Prima reteta este de Biscuiti glazurati de Craciun fara gluten in care am folosit faina fara gluten de la Dr. Shar.
Prezentare video Reteta de Biscuiti glazurati de Craciun fara gluten
,
Biscuiti fara gluten glazurati de Craciun

Sunt biscuiti simpluti, dulci, foarte gustosi si, cel mai important, fara gluten. Trebuie sa va marturisesc ca nu am simtit nici o diferenta dintre faina normala si aceasta fara gluten, deci nu va faceti probleme, deserturile ies la fel de gustoase.
Daca nu aveti o problema cu glutenul folositi faina normala pentru biscuiti.
Sa vedem ingredientele:
- Prep Time :30 minutes
- Cook Time :12 minutes
- Rating
- Yield : 10
- Allergens : Albus de Ou, Galbenus de Ou, Lapte
Ingredients
- Pentru compozitie:
- zahar - 400 grame
- oua - 3 bucati
- unt - 227 grame, la temperatura camerei
- branza de vaci - 400 grame
- faina - 544 grame, fara gluten de la Schar
- praf de copt - 1 varf de cutit
- sare - 1 varf de cutit
- esenta de rom - 2 ml
- Pentru glazura:
- zahar pudra - 440 grame
- unt - 57 grame
- esenta de vanilie - 2 ml
- lapte - 4 lingurite
- Pentru decor:
- bomboane de zahar - dupa preferinte
Instructions
- Mai intai amestecati untul moale cu zaharul. Eu le-am amestecat cu lingura, dar puteti sa folositi un mixer, se vor omigeniza mai bine, mai repede. Este important sa tineti minte sa scoateti untul din frigider cu cateva ore inainte de folosire.
- Se adauga cate un ou pe rand si se inglobeaza in compozitia de mai sus. Ar fi bine ca si ouale sa fie la temperatura camerei.
- Branza de vaci se adauga in compozitie si se omogenizeaza. Se adauga esenta de rom (sau de vanilie, scortisoara, ce preferati).
- Se amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt si sarea. Se adauga treptat in compozitia umeda. Se amesteca foarte bine si aceasta este baza pentru biscuiti.
- Se unge o tava mare de aragaz cu un strop de ulei, se acopera cu hartie de copt si se unge si hartia cu un strop de ulei. Folosind o lingurita se pun gramajoare micute de aluat pe tava, la distanta de 4-5 cm intre ele.
- Biscuitii se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 10-12 minute pana devin aurii pe margini. Din aceasta cantitate de compozitie mi-au iesit trei tavi mari de biscuiti. Dupa ce ii terminati de copt lasati biscuitii sa se raceasca si apucati-va de glazura. Este important sa terminati de copt biscuitii inainte sa va apucati de glazura.
- Glazura: Intru-un bol mare se amesteca treptat untul cu zaharul pudra. Trebuie sa va spun ca este un proces destul de indelungat si care necesita o doza de forta fizica deoarece la un moment dat glazura devine foarte tare ingreunand inglobarea zaharului pudra. Mie mi-a sarit Marian in ajutor la amestecat si la tinut bolul deoarece devenise destul de dificil. Dar daca eu am reusit, sigur reusiti si voi cu un pic de perseverenta. Nu va sfatuiesc sa folositi un mixer deoarece s-ar putea ca glazura sa fie un pic prea tare pentru capacitatile lui. Dupa ce ati inglobat cam jumatate din zaharul pudra, adaugati esenta de vanilie si treptat cate un pic de lapte. Inglobati tot zaharul pudra.
- Folosind un cutit se acopera biscuitii cu glazura si se decoreaza cu bombonele de zahar dupa preferinta, cu cat mai colorate, cu atat mai bine.
- Se servesc cu multa pofta!
Pofta mare!
Sfaturi:
- Daca doriti puteti adauga cativa stropi de colorant alimentar in glazura astfel incat sa va iasa in diferite culori.
[puregallery]
Buna Camelia,
In videos. anterioare ai prezentat un robot de bucatarie (tipul kitchen machine) cu multe utilitati dar constat ca tu nu il utilizezi la retetele tale.
Ma intereseaza sa stiu daca isi face treaba un astfel de robot….
Multumesc,
Salut. Abia mi-am cumparat acel robot, de aceea nu ai apucat sa ma vezi folosindu-l in retete. Dupa parerea mea isi face treaba, dar dupa ce il voi folosi de mai multe ori iti voi putea da o parere avizata.
Buna, Camelia, si bine te-am gasit! 🙂 Suna foarte bine reteta ta de biscuiti, o vom incerca si noi in weekend, sunt suficient de simplu de facut pentru a-i pregati impreuna cu baietelul meu, Stefan! 🙂
Cum au fost biscuitii?