Amandinele sunt prajiturile clasice de cofetarie. Sunt printre cele mai delicioase dupa parerea mea. Cred ca se afla printre preferatele iubitorilor de ciocolata. Amandina este o prajitura cu blat de cacao, insiropata, cu crema de ciocolata si glazura tot de ciocolata.
Prezentare video Reteta de Amandine
,
Amandine

Nu as zice ca este greu de facut, dar pregatirea ei este destul de laborioasa. Daca doriti sa petreceti cam doua ore prin bucatarie si sa faceti ceva delicios, amandina este prajitura perfecta.
- Prep Time :60 minutes
- Cook Time :60 minutes
- Rating
- Yield : 10
- Allergens : Albus de Ou, Faina, Galbenus de Ou
Ingredients
- Pentru blat:
- zahar - 200 grame
- faina - 150 grame
- cacao - 50 grame
- oua - 5 bucati
- praf de copt - 1 pliculet
- esenta de vanilie - 1 sticluta
- sare - 1 praf
- Pentru sirop:
- apa - 400 ml
- zahar - 200 grame
- cappuccino - 30 grame
- esenta de rom - 1 sticluta
- Pentru glazura:
- smantana lichida - 300 ml, dulce pentru prajituri sau gatit
- ciocolata amaruie - 250 grame
- Pentru crema:
- unt - 400 grame
- zahar pudra - 200 grame
- cacao - 40 grame
- esenta de rom - 1 sticluta
- esenta de vanilie - 1 sticluta
Instructions
Mai intai sa facem aluatul:
- Se mixeaza cele cinci oua folosind un mixer. Dupa ce s-au batut bine se incorporeaza treptat zaharul.
- Se amesteca faina impreuna cu cacao, praf de copt si un pic de sare. Peste oua se adauga sticluta de esenta de vanilie.
- Faina amestecata cu cacao se adauga peste amestecul de oua, treptat, si se mixeaza foarte bine pentru a nu face cocoloase. Aluatul pentru blat este gata. Se pune la copt, intr-o tava acoperita cu hartie de copt, pentru 30 de minute, sau pana trece testul scobitorii.
- Dupa ce este gata se lasa sa se raceasca complet, timp suficient pentru a face crema.
Crema:
- Se amesteca untul cu cacao, zahar pudra si esente. Amestecati mai intai cu o lingura de lemn iar apoi cu mixerul, pentru ca nu vreti ca zaharul si cacaoa sa zboare prin bucatarie. Untul trebuie pastrat la temperatura camerei ca sa se amestece usor cu ingredientele pudra.
Sirop:
- Intr-o craticioara se pune apa, zaharul, praful de cappucino si esenta de rom. Se amesteca si se pune pe foc. Se lasa pana da in clocot si apoi se raceste complet inainte a fi folosit la insiropare.
- Cand blatul s-a racit este momentul sa il taiati. Folosind un cutit, cu lama lunga si lata, taiati blatul in jumtate, pe latime, pentru a obtine cele doua jumatati ale amandinei. Urmeaza insiroparea.
- Jumatatea inferioara a blatului se pune in tava in care s-a copt (tava acoperita cu folie alimentara; va va fi mai usor sa il scoateti ulterior) si se insiropeaza cu siropul facut anterior. Blatul se insiropeaza generos.
- Peste blatul insiropat se pune crema facuta anterior. Eu am pastrat cateva linguri de crema pentru decor. Crema se aseaza intr-un strat uniform pe toata suprafata blatului.
- Peste crema se aseaza stratul superior de blat si se insiropeaza cu siropul ramas. Puneti amandina in frigider pentru doua ore sa se intareasca crema.
Glazura:
- In timpul acesta faceti glazura: intr-o craticioara se incalzeste smantana lichida si se topeste in ea ciocolata. Cand ciocolata este topita si amestecul este omogen, crema este gata. Se lasa sa se raceasca un pic inainte de a o pune pe prajitura.
- Amandina se scoate din frigider (daca aveti rabdare o puteti lasa chiar peste noapte) si se taie in cubulete.
- Folosind o lingura se toarna frumos glazura peste fiecare amandina.
- Eu le-am decorat, folosind o seringa pentru torturi, cu crema ramasa.
Acestea au fost amandinele mele. Sper ca v-au placut!
Pofta buna!
[puregallery]
Ce parere ai despre aceasta reteta?
Iubesc amandinele, fie ele prajituri sau tortul amandina!
Ti-a iesit mai mult decat perfect !
multumesc pentru apreciere, cred ca trebuia sa o tin mai mult la frigider totusi
Cat de bine arata! Trebuie sa le incerc si eu neaparat! 🙂
Am facut amandinele. Surpinzator, mi-au iesit si au fost foarte bune. Doar crema mi-a iesit putin ciudata, poate din cauza untului ca era mai apos. Sigur am sa le mai fac. 🙂
Ca crema sa nu arate ca o maioneza taiata,nu se adauga esentele direct peste unt,se amesteca cu zaharul sau cu cacao,asa o sa iese garantat! 😉
ma bucur ca ti-au iesit bune, data viitoare sa le faci si o poza 😀
Vaaaai, cat de bine arata!
Eu nu am facut pana acum amandine. 🙂
ÃŽmi place mult cum arata!
Arata super minunate aceste amandine!! Yummy 🙂
Noi suntem fani amandine…dar reteta asta..a primit cele mai multe aprecieri 🙂 Multumim pentru reteta!
Multumesc! E un sfat bun. NU stiam ca nu se adauga esentele peste unt.